Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Ферменти. АТФ.

    Тема №8. АТФ. Ферменти.

     АТФ (аденозинтрифосфат)  - це нуклеотид, який складається з аденіну, рибози та трьох залишків ортофосфатної кислоти. Є універсальним внутрішньоклітинним переносником енергії. Молекули АТФ можуть утворюватися за рахунок енергії, яка виділяється в реакціях безкисневого розщеплення глюкози або окиснення органічних речовин у мітохондріях, за рахунок енергії світла під час фотосинтезу тощо. Розщеплення АТФ відбувається завжди, коли клітині потрібна енергія для здійснення певної реакції.

    АТФ ( аденозинтрифосфат) - універсальний акумулятор енергії

    склад: аденін, рибоза, 3 залишки ортофосфатної кислоти, 
     між ними 2 макроергічні зв'язки ( один ≈ 40 кДж) 



    Ферменти (від лат. fermentum — закваска), або ензими, — високоспецифічні білкові молекули, або РНК-молекули, які є біологічними каталізаторами процесів обміну речовин і перетворення енергії у клітинах та організмі. Термін «фермент» запропонував ще в XVII ст. нідерландський хімік і фізіолог Я. ван Гельмонт (1580—1644). Наука про ферменти виокремилася в окрему галузь біохімічної науки — ферментологію (ензимологію), що інтенсивно розвивається в тісному зв'язку з хімією, фізіологією, токсикологією, мікробіологією, генетикою, фармакологією та ін.  Назви ферментів зазвичай формуються з назв їхніх субстратів з додаванням закінчення -аза. Наприклад, фермент лактаза розщеплює молочний цукор лактозу на моносахариди глюкозу та галактозу

    Ферменти (ензими) - білкові молекули (або РНК), які є біологічними каталізаторами в організмі.

    в XVII ст.  - Я. ван Гельмонт (нідер.); наука → ензимологія 

    Рис. 1. Каталітичні (1) та регуляторні (2) центри ферменту

    Загальними особливостями усіх ферментів є: наявність активних (каталітичних) центрів (рис. 1) — ділянок, до яких приєднуються молекули субстрату. Ці ділянки у простих ферментах утворюють амінокислоти, а у складних — небілкові частини-кофактори (вітаміни, йони Купруму, Феруму, Магнію); наявність регуляторних центрів, до яких можуть приєднуватися різні молекули й спричиняти збільшення або зменшення каталітичної активності.  Регуляторні чинники, що підвищують активність ферментів, називають активаторами (йони кислот, жовчні кислоти для ліпаз), а ті, що зменшують, — інгібіторами (наприклад, катіони важких металів); специфічність, що визначається здебільшого комплементарною відповідністю між ділянкою ферменту й молекулою субстрату; залежність активності від певних умов (рН, температури, тиску, концентрації субстрату та ферментів); невитратність — прискорюють реакції, але самі при цьому не витрачаються та ін.

    Властивості:

    1. Висока активність → прискорюють реакції в 1000 раз

    2. Специфічні - каталізують певні реакції ( теорія "ключ-замок" - фермент-субстратний комплекс)

    3. Мають активний центр, який не змінюється під час реакції

    4. Чутливі до:

    а) умов середовища ( певна t0, pH)
    б) певних речовин ⇒ активатори ( Mg, Zn, йони кислот), інгібітори ( Pb, Ag, As) 

    Класифікація:

    1. прості - тільки білковий компонент → рибонуклеаза, гідролази, уреаза ...

    2. складні білковий компонент ( апофермент) - визначає специфічність  + небілковий ( кофактор→ йони металів , вітаміни) - визначає активність → оксидоредуктази (каталаза), лігази (ДНК-полімераза)



    Л. д. №1.  Властивості ферментів.

    Мета: познайомитися з дією ферменту каталаза на пероксид водню

    Каталаза - це фермент, який є каталізатором в реакції розкладання перекису водню, при якій утворюються вода і молекулярний кисень: Н2О2 + Н2О2 = О2 + 2Н2О.

    Функція: зводиться до руйнування токсичного пероксиду водню, що утворюється в ході різних окислювальних процесів в організмі.
    Зміст каталази: серед всіх органів каталази найбільше знаходиться в печінці.
    Поширення: фермент широко поширений в клітинах тварин, рослин і мікроорганізмів.

    Хід роботи.

    Візьміть 3 пробірки. Пронумеруйте їх. Помістіть в пробірки речовини користуючись таблицею:

    Вміст пробірки

    Яку реакцію спостерігаєте?

    Поясніть спостереження

    1

    Н2О +

    сира картопля

     

     

    2

    Н2О2 +

    сира картопля

     

     

    3

    Н2О2 +

    варена картопля

     

     

    Дайте відповіді на запитання:

    1. Чому пероксид водню присутній в клітинах живих організмів?

    2.Під дією якого фермента  розщеплюється пероксид водню

    3.Що утворюється при розщепленні?

    4.Чому необхідно розщеплювати Н2О2?

    Висновок:



    Д/З: т/з 7- 8; опрацювати матеріал сайту або §10 - Соболь, л.р. №1 на сайті  



     

    Категория: 9 клас | Добавил: valentina (24.09.2020)
    Просмотров: 836 | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz