Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Білки
    Тема №4. Білки.
    План

    1. Що таке білки? Мономери.

    2. Типи білків за складом.

    3. Замінні і незамінні амінокислоти? Будова амінокислоти.

    4. Рівні організації білкових молекул. Зв'язки на кожному рівні.

    5. Властивості білків: денатурація, ренатурація, деструкція?  Умови?

    6. Функції білків (з прикладами)



    Білки - високомолекулярні біополімери, мономерами яких є амінокислоти.

    амінокислоти (20 основних):

    1. замінні - синтизуються в організмі
    2. незамінні - тільки з їжею

    Повноційні білки - білки, які містять всі незамінні амінокислоти

    • в м'ясі, пшениці

    Амінокислота:  ( l = 0,35 нм; m= 100 а.о.м.)

    • аміногрупа - NH2 ( лужні властивості)
    • карбоксильна група - COOH (кислотні властивості)
    • R - радикал

      

    Іл. Загальна структурна формула амінокислоти

    Пептидний зв'язок - зв'язок між залишками аміногрупи однієї амінокислоти та карбоксильної групи іншої.

    Іл. Схема утворення пептидного зв'язку


    Білки → поліпептиди (>100 амінокислот)

    1. Прості → протеїни - тільки з амінокислот

    • гідрофільні

    2. Складні → протеїди - амінокислоти + Fe, S, P, Zn, Cu, вуглеводи, ліпіди

    • гідрофобні

     

    Білки формою:

     

    І. Фібрилярні - паралельні міцно з'єднані ланцюги.

    • гідрофобні!!! (кератин, колаген, осеїн)

     

    ІІ. Глобулярні компактні глобули

    • гідрофільні!!

    структури:

    1. первинна → поліпептидний ланцюг (пептидний зв'язок)

    2. вторинна → спіраль (водневий)

    3. третина → глобула - "кулька" (дисульфідні)

    4. четвертинадекілька глобул → гемоглобін і хлорофіл з 4 глобул

     

    Іл. Рівні просторової організації білкових молекул: 1 - первинний; 2 - вторинний; 3 - третинний; 4 - четвертинний


     

    властивості: 

    1. Денатурація - розкручування молекули білка до первинної структури 

    • tо, кислота

    2. Ренатурація - зворотній процес ↑

    3. Деструкція - руйнування первинної структури білка



    функції білків:

    1. Структурна (будівельна) - до складу клітин

    • кератин → волося, нігті
    • осеїн → кістки
    • колаген → шкіра

    2. Скоротлива (рухова) - забезпечує рух м'язів (актин и міозин), джгутиків, війок (тубулін)

     

    3. Транспортна - переносять О2 и СО(гемоглобін, гемоціанін)

    4. Захисна → імунітет (антитіла, інтерферон), зсідання крові (тромбін, фібрин)

    5. Регуляторна   гормони (інсулін, глюкагон, соматотопін)

    6. Резервна (живильна) →  в молоці (казеїн),  яйце (альбумін), в насінні рослин

    7. Сигнальна → білки мембрани, родопсин

    8. Енергетична → 1г - 17,6 кДж енергії (не основна)

    9. Каталітична → прискорюють реакції (ферменти)



    РЕЗУЛЬТАТ

    Оцінка

    Завдання для самоконтролю

    1-6

    1. Що таке білки? 2. Що таке амінокислоти? 3. Назвіть структурні рівні організації білків 4. Що таке денатурація і ренатурація? 5. Назвіть зв'язки, що стабілізують структуру білків. 6. Назвіть основні функції білків.

    7-9

    7. Які особливості будови білків? 8. Якою є структурна організація білків? 9. Яка роль білків у життєдіяльності організмів?

    10-12

    10. Від чого залежить нескінченна різноманітність білків?



    Д/З: § 18 (Андерсон О.А.),  т/з 1-4, подивитися відео на сайті



     

    Категория: 10 клас | Добавил: valentina (26.11.2019)
    Просмотров: 849 | Рейтинг: 5.0/1
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz