Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Вітаміни

    Тема №7. Вітаміни.

    Вітаміни (від лат. vitae — життя та amin — амін) — біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. Вітаміни не виконують в організмі ані енергетичної, ані структурної функції, але є необхідними для обміну речовин і перетворення енергії. Існування і значення вітамінів для життя наприкінці минулого століття встановив М. І. Лунін (1881). Пізніше польський хімік К. Функ (1912) назвав речовину, що виділили з висівок, «вітаміном», оскільки її молекула містила аміногрупу. Ця назва збережена до цього часу, хоча Нітроген є не в усіх вітамінах. У 1913 р. американський біохімік Е. В. Макколлум запропонував називати вітаміни літерами латинської абетки. Нідерландський лікар К. Ейкман довів, що захворювання бері-бері спричиняє нестача важливих для організму речовин. Нині відомо близько 50 вітамінів, що їх вивчає наука вітамінологія.

    Вітаміни (50) - біологічно активні речовини, необхідні в невеликих кількостях для обміну речовин

    - у складі ферментів!!         вітамінологія - наука

    ХІХ - М.І.Лунін → довів існування 
    1923 р. - К Функ → "вітаміни"
    
    порушення:
    
    • Гіповітаміноз - недостатня кількісь вітаміну
    • Авітаміноз - відсутність вітаміну
    • Гіпервітаміноз - надлишок вітаміну в організмі

    групи:

    1. Водорозчинні - С, гр.В
    2. Жиророзчинні - А, С, D, Е, К

    Вітамін

    Джерела надходження

    Функції

    Авітаміноз

    І. Водорозчинні вітаміни 

    В1 (тіамін, антиневритний)

    2 мг/доб

    Вівсяна крупа, бобові, чорний хліб, м'ясо, яйця, печінка

    Неміцне пиво, рис та свіжі овочі: Супрун розповіла про користь і доступність вітаміну В1 — Високий Замок

    Участь в обміні вуглеводів. вплив на нервову систему

     

     

     

     

    Бері-бері (ураження нервової системи)

    В2 (рибофлавін, вітамін росту)

    1-2 мг/доб

    печінка, яйця, гриби, молочні продукти, зернові культури

    Самый дефицитный витамин. Почему нам так важен витамин B2 и где его взять | Правильное питание | Здоровье | Аргументы и Факты

    Важлива роль у вуглеводному, білковому й жировому обміні

     

     

     

     

    Запалення слизових оболонок, світлобоязнь

    В3 (РР, нікотинова кислота)

    1 - 20 мг/доб

    крупи, бобові, гриби, дріжджі, м'ясо, печінка

    Зачем нужен витамин В3? | Израиль-Cart

    забезпечує оптимальне протікання енергетичного обміну

     

     

     

     

    Пелагра (зниження рухової активності, психози)

    В6 (піридоксин, антидерматитний)

    2-4 мг/доб

    м’ясо, печінка, зернові з висівками, горіхиовочі, риба, банани, картопля, помідори, шпинат

    Витамин В6 (пиридоксин) для чего нужен – Kalorizator

    Кофермент для сотні різних реакцій метаболізму

     

     

     

     

     

    Ураження шкіри (дерматит), периферійна невропатія

    В9 (фолієва кислота)

    о,2 мг/доб

    салат, петрушка, капуста; помідори, яблука, картопля, печінка,  дріжджі

    ВИТАМИН В9 - ФОЛИЕВАЯ КИСЛОТА | Фолиевая кислота, Питание рецепты, Здоровое питание

    Стимулює еритропоез; бере участь у синтезі амінокислот, нуклеїнових кислот...

     

     

     

     

     

    Недокрів'я

    В12 (ціанокобаламін, антианемічний)

    2 мкг/доб

    печінка, м’ясо, риба, молоко, яйця, морська капуста; синтезується мікроорганізмами

    Що треба знати про вітамін В12 - medexpert

    Є чинником росту й стимулятором гемопоезу, впливає на функції печінки й нервової системи,   активує обмін вуглеводів і ліпідів

     

     

     

     

    Недокрів'я

    С (аскорбінова

    кислота)

    75-100 мг/доб

     

    Чорна смородина, шипшина, цитрусові, капуста, перець, картопля

    Топ 20 продуктів з найвищим вмістом вітаміну C — [SayYes]

    Є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин,   синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій

     

     

     

    Цинга (запалення слизових оболонок, порушення синтезу білків)

     

    ІІ. Жиророзчинні вітаміни

    А (ретинол)

    1 мг/доб

     

     

     

     

     

    Яйця, масло, печінка, ікра

    каротин: морква, шпинат, червоний перець, гарбуз

    Витамин А: в каких продуктах содержится, суточная норма, польза и вред

     

    Антиоксидант, регулює процеси зроговіння, бере участь у синтезі родопсину,   підтримка імунітету й протипухлинного захисту організму

     

     

     

    Куряча сліпота (порушення зору),

    дерматити

     

     

     

    D (кальциферол, антирахітний)

    25 мг/доб

     

     

     

     

     

     

    Риб'ячий жир, яйця, печінка, масло

    синтез під дією УФ-променів

    В каких продуктах содержится витамин D: Полный список

     

    Участь у регуляції обміну кальцію та фосфору

     

     

     

     

     

     

    Рахіт (порушення розвитку кісток),

    остеопороз

     

     

     

     

    Е (токоферол, антистерильний)

    10 мг/доб

     

     

    Олії, зелень, яйцяТаблица содержания витамина Е в продуктах

    Забезпечує розмноження, впливає на стан кровоносних судин, антиоксидантний вплив

     

    Дистрофія м'язів, безпліддя

     

     

    К (філохенон, антигеморагічний)

    2 мг/доб

     

     

     

     

    Салат, цвітна капуста, кабачки, печінка; синтезується мікроорганізмамиВитамин K (филлохинон): описание, источники, дефицит и избыток

    Необхідний для зсідання крові

     

     

     

     

     

    Кровотечі

     

     

     

     

     



    Тести:
    1. Який із наведених вітамінів синтезується в організмі людини?
     А) А Б) D B) E Г) К Д) С
    2. Щоб отримати вітаміни А і Е, потрібно
     А) з’їсти огірок Б) з’їсти моркву зі сметаною
     В) випити банановий нектар Г) випити рослинну олію
     Д) з’їсти ядра соняшникового насіння
    3. За нестачі колагену в сполучній тканині спостерігається
     А) погіршення зору Б) ламкість кровоносних судин
     В) порушення реакцій карбоксилювання Г) брак Кальцію в кістках
     Д) порушення структури нервової тканини
    4. Увідповідніть проблеми, спричинені нестачею вітамінів та буквені позначення.
     1. кровотечі 2. остеопороз, рахіт 3. порушення зору 4. цинга
     А) С Б) А В) D Г) К Д) B1
    
    Дайте відповіді на запитання:
    1. Що таке вітаміни? 
    2. Назвіть декілька особливостей вітамінів. 
    3. Що таке водорозчинні вітаміни? 
    4. Наведіть приклади водорозчинних вітамінів. 
    5. Що таке жиророзчинні вітаміни? 
    6. Назвіть жиророзчинні вітаміни. 
    7. Які особливості вітамінів визначають їхнє значення? 
    8. Які особливості й значення водорозчинних вітамінів? 
    9. Яке значення жиророзчинних вітамінів?


    Д/з: т/з №7, § 26 (Соболь) або § 21 (Андерсон), відео на сайті!!!



     

    Категория: 10 клас | Добавил: valentina (06.11.2016)
    Просмотров: 2067 | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz