Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Вуглеводи

    Тема №2. Органічні речовини. Вуглеводи.

    План.
    1. Органічні речовини.
    2. Будова і властивості вуглеводів.
    3. Біологічна роль вуглеводів.

    Органиічні речовини -  сполуки карбону, входять до складу тільки живих організмів. 

    Мономери - прості молекули

    Біополімери - високомолекулярні ( багато молекул)

    полімери зв'язки мономери
    білки пептидні амінокислоти
    жири складноефірні гліцерол і жирні кислоти
    полісахариди ( крохмаль) глікозидні моносахариди (глюкоза)
    нуклеїнові кислоти фосфодиефірні нуклеотиди

     

    Вуглеводи (сахариди) - органічні речовини з загальною формулою Сn(H2O)m, де n =>3 + N, S, P (рідко)

    ≈ 2 % сухої маси тварин ( у клітинах печінки та м’язів – до 5 %) ⇒ отримують з їжі
    ≈60–90 % у - у рослин (плоди, бульби) ⇒ утворюються в результаті фотосинтезу

    І. Моносахариди - 1 молекула → солодкі, гідрофільні, кристалізуються

    - тріози (3С)
    - тетрози (4С)
    - пентози (5С) 
    1. рибоза та 2. дезоксирибоза ( у складі РНК та ДНК)
    
    - гексози (6С): → С6Н12О6
    1. галактоза
    2. фруктоза ( найсолодша!!) - у складі фруктів, меду 
    3. глюкоза ( виноградний цукор) - основний мономер складних вуглеводів.

    фунцкції ⇒ енергетична!!! ( 1г - 17,6 кДж)

     

    ІІ. Олігосахариди - 2-10 молекул ( глікозидні зв'зки)

    - дисахариди (2 молекули) → солодкі, гідрофільні, кристалізуються

    1. сахароза ( буряковий або тростинний цукор) → глюкоза + фруктоза

    - в кондитерській промисловості

    2. лактоза (молочний цукор) → глюкоза + галактоза

    - джерело енергії для немовлят

    3. мальтоза (солодовий цукор)→ глюкоза + глюкоза

    -  в ячмені  ⇒ виробництво квасу, пива

     

    ІІІ. Полісахариди - сотні молекул (глікозидні зв'зки) → несолодкі, гідрофобні, не  кристалізуються, ослизнюються ( при високих to)

    фунцкції: 

    - резервна:

    1. крохмаль → у рослин

    2. глікоген ( містить N) → у тварин, грибів

    - структурна:

    3. целюлоза → клітинна стінка рослин

    4. хітин → клітинна стінка грибів, екзоскелет членистоногих ( раки, павуки, комахи)

    5. муреїн → клітинна стінка бактерій

    захисна:

    6. муцин у складі  травних соків

    4. гепарин інгібітор зсідання крові

    5. пектини поглинають і видаляють радіонуклеїди



    Д/З: § 17 п.1 (Андерсон О.А.),  § 21 п.1 (Соболь В.І.), т/з 1,2, подивитися відео на сайті



    Категория: 10 клас | Добавил: valentina (29.09.2012)
    Просмотров: 3131 | Комментарии: 1 | Рейтинг: 5.0/1
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2021
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz