Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Неорганічні речовини. Вітаміни.

    Тема №2. Неорганічні речовини. Вітаміни.

    І. Вода ≈ 70%  організму, добова доза ≈ 1,5 л

    функції:

    • зберігає пружність клітин,
    • є середовищем для хімічних реакцій,
    • виводить токсини з організму,
    • накопичує тепло тощо...


    ІІ. Мінеральні солі  необхідні організму в невеликих кількостях

    • залізо → в складі крові;
    • кальцій → компонент кісток, зсідання крові;
    • йод - компонент гормонів щитовидної залози...


    ІІІ. Вітаміни - біологічно активні речовини, що необхідні для утворення ферментів

    • 1881 р. -  В.І. Лунін (рос.)

    порушення:

    • Гіповітаміноз - недостатня кількісь вітаміну
    • Авітаміноз - відсутність вітаміну
    • Гіпервітаміноз - надлишок вітаміну в організмі

    Вітамін

    Джерела надходження

    Функції

    Авітаміноз

    І. Водорозчинні вітаміни 

    В1 (тіамін)

    1-2 мг/доб

    Вівсяна крупа, бобові, чорний хліб, яйця, печінка

    Неміцне пиво, рис та свіжі овочі: Супрун розповіла про користь і доступність вітаміну В1 — Високий Замок

    Участь в обміні вуглеводів

     

     

     

    Бері-бері (ураження нервової системи)

    С (аскорбінова

    кислота)

    50-100 мг/доб

     

    Чорна смородина, шипшина, лимон

    Топ 20 продуктів з найвищим вмістом вітаміну C — [SayYes]

    У складі ферментів для загоєння ран, підвищення імунітету

     

     

    Цинга (запалення слизових оболонок, порушення синтезу білків)

     

    ІІ. Жиророзчинні вітаміни

    А (ретинол)

    1 мг/доб

     

     

     

     

     

    Риб'ячий жир, ікра, яйця, масло

    каротин: морква, шпинат, червоний перець

    Витамин А: в каких продуктах содержится, суточная норма, польза и вред

    Впливає на ріст, опірність організму, обмін білків, зір

     

     

     

     

     

    Куряча сліпота (порушення зору),

    дерматити

     

     

     

     

     

    D (кальциферол)

    25 мг/доб

     

     

     

     

     

    Риб'ячий жир, яйця, печінка, масло

    синтез під дією УФ-променів

    В каких продуктах содержится витамин D: Полный список

     

    Участь у регуляції обміну кальцію та фосфору

     

     

     

     

     

    Рахіт (порушення розвитку кісток)

     

     

     

     

     

    Е (токоферол)

    10 мг/доб

     

     

    Олії, зелень, яйцяТаблица содержания витамина Е в продуктах

    Забезпечує розмноження, впливає на стан кровоносних судин

     

    Дистрофія м'язів, безпліддя

     

     

    К (філохенон)

    2 мг/доб

     

     

    Салат, цвітна капуста, кабачки, печінкаВитамин K (филлохинон): описание, источники, дефицит и избыток

    Необхідний для зсідання крові

     

     

    Кровотечі

     

     

     

    Отже, вітаміни - біологічно активні речовини, необхідні в невеликій кількості для обміну речовин й енергії, а також для фізіологічних функцій організмів.



    Д/З: §6, т/з 1,2



     

    Категория: 8 клас | Добавил: valentina (08.10.2020)
    Просмотров: 235 | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 5
    Гостей: 5
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2021
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz