Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Обмін речовин в організмі

    Розділ ІІІ. Харчування і травлення.

    Тема №1. Обмін речовин та енергії.

    План.
    1. Обмін речовин і енергії.
    2. Травлення. Їжа та її компоненти.
    3. Обмін вуглеводів, білків і жирів.
    


    1. Метаболізм (обмін речовин і енергії) - всі процеси хімічних перетворень речовин в організмі.

    Пластичний обмін
    (асиміляція)

    Енергетичний обмін
    (дисиміляція)

    біосинтез складних речовин з простих

    розщеплення складних речовин до простих з виділенням енергії

    речовини ⇒ будівельний матеріал для клітин, виконують різні функції в організмі

    енергія запасається в АТФ ⇒
    використовується для процесів організму

     

    Прості речовини Складні речовини
    1. Амінокислоти →   білки
    2. Гліцерин і жирні кислоти →  жири
    3. Прості вуглеводи ( глюкоза) →  складні вуглеводи (глікоген, крохмаль)


    2. Травлення - розщеплення і засвоєння речовин організмом.

    Складові компоненти їжі.

    Харчові компоненти

    Нехарчові компоненти

    1 Вуглеводи.
    2. Білки.
    3. Жири.
    4. Мінеральні солі.
    5. Вітаміни.
    6. Вода.

    1. Харчові волокна (пектини, целюлоза...)
    2. БАДи (добавки).
    3.Шкідливі і токсичні речовини.


     


    3. Обмін органічних речовин:

    а) вуглеводи:

    рослинна їжа!!! (плоди, коренеплоди, бульби → рис, картопля, солодкі фрукти ...)

            

    значення → енергетичне!!! ( 1г - 17,2 кДж),глюкоза в складі крові, глікоген запасається в печінці і м'язах

    добова доза → 350 - 420г  (для підлітків),

    • нестача → до порушення обміну речовин (слабкість, сонливість, тремтіння рук),
    • надлишок → ожиріння!!!

     

    б) білки:

    ⇒ тваринна (м'ясо, сир, риба, білок яйця) и рослинна ( горох, квасоля) їжа

    значення→ виконують різноманітні функції!!! будівельна, транспортна (гемоглобін), захисна (антитіла), скорочувальна, каталітична, енергетична (1г - 17,2 кДж) та ін.

     добова доза → 100-120г,  

    • нестача →до порушення багатьох процесів організму,  
    • надлишок →до порушення роботи печінки і нирок, закислення організму

     

    в) жири:

    ⇒ тваринна (сало, риб'ячий жир, ікра, жовток яйця) і рослинна (в насінні соняшнику, маслин ...) їжа 

    значення →  резерв енергії ( 1г - 39,1 кДж), термоізоляція, захист від механичних пошкоджень) тощо.

     добова доза → 90-110г  (для підлітків), 

    • нестача → до погіршення стану шкіри, серцево-судинної с-ми;
    • надлишок → до ожиріння, порушення роботи органів травлення...


    Д/З: т/з №1, § 5,6 

    Категория: 8 клас | Добавил: valentina (06.10.2019)
    Просмотров: 478 | Рейтинг: 5.0/1
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2021
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz