Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Органы пищеварения

    Тема №4. Органи травлення.

    Травлення - процес розщеплення складних речовин до простих під дією травних соків, які містять ферменти.

    • Ферменти - біологічні каталізатори (прискорюють реакції в 100-1000 раз)

    Органи травлення:

    І. Травний канал (8-10 м): 

    1. ротова порожнина  

    Травний тракт починається ротовою порожниною, яка утворена спереду губами, збоку — щоками, зверху — піднебінням (твердим і м’яким) і ззаду переходить у глотку. Ротова порожнина обмежена верхньою та нижньою щелепами, у комірках яких містяться зуби. У ротову порожнину відкриваються протоки слинних залоз, які виділяють секрет — слину.

    2. глотка → 3. стравохід →4. шлунок

    Глотка з’єднує ротову порожнину зі стравоходом. Стравохід — це м’язова трубка завдовжки 23-25 см, якою внаслідок хвилеподібних скорочень її стінок просувається харчова грудка. Стравохід переходить у шлунок — розширений відділ травного тракту, де їжа затримується і перемішується.

    5. кишечник (тонкий та товстий) → анальний отвір

    Зі шлунку харчова грудка потрапляє в тонкий кишечник — найдовша частина травного тракту. Він утворює чимало петель, які займають значну частину черевної порожнини. Довжина тонкої кишки дорослої людини становить близько 4,5 м. Зі шлунку харчова грудка потрапляє в тонку кишку — найдовшу частину травного тракту і головний орган травлення. Вона утворює чимало петель, які займають значну частину черевної порожнини. Довжина тонкої кишки дорослої людини становить близько 4,5 м. У початковий відділ тонкого кишечника — дванадцятипалу кишку — впадають протоки печінки та підшлункової залози. Тонка кишка переходить у товсту кишку. На початку товстий кишечник утворює мішкоподібну випуклість — сліпу кишку, від якої донизу відходить червоподібний відросток — апендикс. Апендикс є лімфоїдним органом, який виконує захисну функцію. Довжина товстої кишки становить 1,5 м, а діаметр — у 2-3 рази більший, ніж тонкої кишки. Сформовані в товстій кишці калові маси потрапляють у її кінцевий відрізок — пряму кишку, яка закінчується анальним отвором. Він забезпечує виведення неперетравлених частинок їжі за межі організму.

    Оболонки травного каналу:
    
    Будова та функції травної системи людини - Підручник з Біології. 8 клас. Матяш - Нова програма 1. Слизова - зволоження і перетравлення їжі...
     2. Підслизова - містить судини
     3. М'язова - скорочення для руху їжі 
     4. Зовнішня - сполучна тканина
    
    
    функції травної с-ми:
    
    • секреторна → розщеплення речовин під дією ферментів 
    • рухова → жування, ковтання, переміщення їжі 
    • всмоктування → поживні речовини до крові та лімфи
    • видільна → виведення неперетравленої їжі...

    ІІ. Травні залози - органи, у яких виробляються й виділяються травні соки.

    1. Слинні - парні (привушні, підщелепні та під’язикові) + дрібні 

    2. Печінка (m≈1,5 кг) - найбільша залоза людини

    • має праву (більшу) й ліву  частини

    функції:

    1. виробляє жовч  → накопичується в жовчному міхурі
    2. бар’єрна → знешкоджуються шкідливі речовини
    3. "біохімічна лабораторія" →  синтез і розщеплення різних хімічних речовин

    3. Підшлункова залоза (≈ 12-15 см) - в петлі дванадцятипалої кишки 

    ф-ції:

    1. виробляє ферменти → розщеплюють білки, жири, вуглеводи
    2. продукує гормони

    4. Дрібні залози шлунку та кишечника.


    Методи дослідження органів травлення:

    1.Метод фістули І.П. Павлова
    2.Зондування
    3.Ендоскопія
    4.Електрогастрографія
    5.Радіоелектронні методи
    6.Ультразвукова діагностика
    7.Рентгенографія
    8.Скандувальна томографія


    Дослідницький практикум. Дія ферментів слини на крохмаль.

    Мета: формування умінь спостерігати, застосовувати знання та описувати процеси травлення.

    Обладнання: два накрохмалені клаптики білої тканини, вата, сірник, спиртовий розчин йоду.

    Теоретичне обґрунтування. Крохмаль - органічна сполука, яка для організму людини разом із буряковим цукром є основним постачальником простих вуглеводів. З розчином йоду ця сполука набуває синього кольору, а реакція з йодом дає змогу виявити навіть сліди крохмалю в розчині.

     Іл. Пофарбовані йодом зерна крохмалю під мікроскопом

    Дослід. Візьміть два накрохмалені клаптики білої тканини. Один із них опустіть у розчин йоду одразу. На другому клаптику сірником, на кінці якого накручено вату, змочену слиною, напишіть жирну літеру А і також опустіть у спиртовий розчин йоду.

    Що і чому ви спостерігаєте?



    РЕЗУЛЬТАТ

    Оцінка

    Запитання для самоконтролю

    1-6

    1. Що таке травлення в людини? 2. Назвіть основні процеси травлення. 3. Що таке травна система? 4. Назвіть основні органи травлення людини. 5. Що таке травні ферменти? 6. Назвіть основні групи травних ферментів.

    7-9

    7. Яке значення має травлення для організму людини? 8. Опишіть будову травної системи. 9. Які функції виконує травна система?

    10-12

    10. Висловіть свої судження щодо значення знань про травлення для збереження здоров'я й подовження тривалості життя.



    Д/З: §8, т/з 4, дослідницький практикум, відео на сайті!!!



    Категория: 8 клас | Добавил: valentina (07.12.2012)
    Просмотров: 1948 | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz