Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Властивості вод Світового океану

    Води Світового океану.


    Другие видеоуроки по школьной программе смотрите на InternetUrok.ru

    І.Властивості вод Світового океану.

    Властивості морської води: це колір, прозорість, смак, температура, хімічний склад, густина тощо. 
     

    • Вода найчастіше відображає колір неба. Коли промінь сонця потрапляє на поверхню води, усі кольори його спектру, за виключенням блакитного, швидко поглинаються. Тому ми спостерігаємо відтінки синього кольору, який “затримується” й відбивається водою.
    • Прозорість води залежитьвід вмісту механічних домішок у її складі: чим їх більше, тим менша прозорість.
    • У складі океанічної води виявлено практично всі наявні в природі хімічні елементи. Учені встановили, що співвідношення основних хімічних компонентів у морській воді та в крові людини і тварин практично однокове. Це є одним з доказів океанічного походження життя на Землі. 

    1.Температура води.

    • tо поверхневих вод Світового океану  залежить від кута падіння сонячних променів 

    max на екваторі -  29оС!! → на Пн. та Пд. від екватора tо води поступово знижується!

    • tо води змінюється  з глибиною 

    Освітлення → до 200 м! Нижче вода холоднішає: 700 м tо стрімко знижується, а потім –повільно.  На глибині 4 км tо води ≈ 0ОС. А далі → tо зростає (нагрівається від астеносфери).

    Отже, на розподіл температури вод Світового океану впливають зовнішні (сонячне тепло) та внутрішні (тепло нашої планети) чинники.

    2. Солоність води.

     Якщо всю морську сіль у сухому вигляді рівномірно розподілити на земній поверхні, наша планета буде вкрита суцільним шаром солі завтовшки 150 м! 

    Мінеральні речовини у морській воді: NaCl ≈ 80%  + солі Mg та інші...

    Солоність морської води вимірюється в проміле - ‰ ( 1/1000 числа).

    Середня солоність - 35‰ (1 чайна ложка солі у склянці води).

    max → у Червоному морі - 41‰, min →  Балтійському морі -  до 11‰. 

    Поміркуйте!! В який спосіб у звичайних умовах можна виміряти солоність морської води. Яким чином можна прискорити цей процес?

    На показник солоності впливають:

    1. Випаровування. 
    2. Атмосферні опади.
    3. Опріснюють морську воду річковий стік та танення льодовиків (поміркуйте, чому?).

     

    ІІ. Лід у світовому океані

    Солона вода замерзає при tо ≈-2оС. Льодом вкриті значні площі Світового океану в приполярних широтах. Частина криги, яка приєднана до берегів, утворює береговий припай. Лід, що вільно переміщується водами Океану, має назву дрейфуючої криги. 
    Значні маси льоду сповзають в Океан з материків та островів. Від них постійно відламуються велетенські частини криги, що утворюють айсберги – льодяні гори. На водній поверхні видно лише 1/8 частина айсберга, інша прихована під водою. Саме вона являє собою найбільшу небезпеку для кораблів. Водночас в айсбергах містяться величезні запаси прісної води, які стануть в нагоді людству вже найближчим часом. 



     

    ІІІ. Водні маси – це великі рухомі об’єми води з подібними властивостями: температурою, солоністю, густиною, прозорістю та ін.
    З глибиною розрізняють поверхневі (до 200 м), проміжні (до 2000 м), глибинні (до 4500 м) та придонні водні маси. 
     
    Типи поверхневих водних мас:

    1. екваторіальні - теплі, низька солоність;
    2. тропічні - теплі, висока солоність;
    3. помірні - прохолодні, низька солоність;
    4. арктичні (антарктичні) - холодні, низька солоність, вкриті кригою.

    Висновки

    1.Властивостями вод Світового океану є колір, прозорість, температура, солоність, густина та інші.
    2.Океанічні води мають свій температурний режим. Температура поверхневих вод закономірно знижується від екватора до полюсів. Також відбувається зміни температур з глибиною.
    3.Солоність морської води визначається кількістю розчинених в ній хімічних речовин та вимірюється в г/л або ‰. Середня солоність води в Океані становить 35‰ та майже не змінюється з глибиною. Солоність поверхневих вод залежить від географічної широти місцевості.
    4.В Океані зустрічаються різні за походженням типи криги: океанічний та материковий (айсберги).
    5.Водні маси – великі об’єми океанічної води з подібними властивостями.


    Питання для самоконтролю

    1.Назвіть властивості океанічної води. Які з них є основними?
    2.Як змінюється температура води в Океані та його поверхні та з глибиною?
    3.Що таке солоність морської води? В яких одиницях вона вимірюється?
    4.Як утворюється лід у Світовому океані?
    5.В чому полягає небезпека айсбергів для людини? Як їх можна використовувати?
    6.Поясніть поняття “водна маса”. Схарактеризуйте різні типи водних мас.

     

    Категория: 11 клас | Добавил: valentina (20.10.2015)
    Просмотров: 2149 | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz