Із курсу історії України вам уже відомо про одну з найдавніших у Європі культур обробітку землі - землеробську трипільську культуру, відкриту археологами біля с. Трипілля (Київська область). Вже у IV-III тис. до н. е. наші далекі предки осіли на землях Правобережної України і вирощували там хліб. Відтоді землеробство, зокрема хліборобство стали суттю способу життя давніх українців. Український селянин завжди шанобливо ставився до землі-годувальниці, любив і плекав її. За це вона століттями віддячувала йому щедрими врожаями. Коли ж на початку XIX ст. під обробіток потрапили неозорі чорноземні простори степової України, вона стала першою житницею Європи. Вирощені врожаї - це результат спільної роботи і людини, і природи. Важливим природним чинником успіху землеробства завжди був ґрунт як основа земельних ресурсів.
Земельні ресурси - землі, які використовуються чи можуть використовуватися людиною для її потреб.
1. сільськогосподарські угіддя → ≈ 70 % земельного фонду України