Україна має давні сільськогосподарські традиції. Осіле землеробство на її території виникло ще в V–ІV тисячоліттях до н. е. Наприкінці ХІХ ст. Україна постачала в Європу значну кількість сільськогосподарської продукції. І в наш час сільське господарствоналежить до важливих галузей міжнародної спеціалізації нашої держави. В Україні рослинництво суттєво переважає тваринництво за вартістю продукції — 70% проти 30%. Рослинництво охоплює вирощування зернових, технічних, кормових культур, картоплярство, овочівництво, садівництво і ягідництво, виноградарство. Основними видами діяльності у тваринництві є скотарство, свинарство, птахівництво, вівчарство, конярство, бджільництво.
Загалом рослинництво України представлено зерновим, олійним і цукробуряковим напрямами. Доволі розвинене картоплярство та овочівництво. У посівних площах суттєво переважають зернові культури.
І. ЗЕРНОВЕ ГОСПОДАРСТВО.
Основною галуззю землеробства є зернове господарство — вирощування:
- продовольчих хлібних (пшениця, жито),
- круп'яних (гречка, рис, просо),
- фуражних (ячмінь, овес, кукурудза),
- зернобобових (горох, квасоля) культур.
1. Найважливіша зернова культура — пшениця (займає 2/5 площ зернових культур), потребує родючих грунтів.
Озима пшениця - переважно у лісостеповій та степовій зонах.
На сході цих зон, де взимку переважно малий сніговий покрив, переважають посіви ярої пшениці.
2. Жита найбільше вирощують на Поліссі та у Передкарпатті, де зволоження надмірне, ґрунти не дуже родючі. Жито дає нижчі врожаї, ніж інші зернові, однак воно є цінною продовольчою культурою.
3. Ячмінь вирощують всюди, але найбільше у південних районах.
4. Найбільші площі посівів кукурудзи є в північній і центральній частинах Степу, на півдні Лісостепу, де вона дає найвищі врожаї.
5. Овес вирощують, в основному, у північній та західній частинах України.
Площі ярого ячменю і вівса зростають у ті роки, коли ними навесні пересівають озимі культури, знищені під час суворих зим (сильні морози, відсутність снігового покриву).
6. Із-за посухостійкості просо росте переважно у степу, а рис (вологолюбний) — лише на поливних степових землях.
7. Гречку вирощують у лісостепових та поліських регіонах через її вибагливість до вологи. Посівні площі під нею досить значні.
8. Зернобобові (горох, квасолю, кормовий люпин, вику) вирощують у лісостепу та на Поліссі.
За рівнем виробництва зерна Україна в минулому посідала одне з провідних місць у світі — річні обсяги збору сягали 50 млн. т і більше. У 90-х рр. XX ст. вони скоротилися удвічі, і лише у 2004 та 2008 рр. було зібрано рекордний за час незалежності урожай (близько 42 млн т зерна). Україна прагне увійти до числа провідних експортерів зерна.
Мал. Посівні площі. Зернові культури
ІІ. ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИ.
Технічні культури є сировиною для промисловості, їх поділяють на:
- волокнисті — льон-довгунець, бавовник, коноплі;
- олійні — соняшник, льон-кучерявець, ріпак, соя;
- ефіроолійні — кмин, м'ята, троянда;
- цукроносні — цукрові буряки.
Найбільші площі серед технічних культур в Україні займають соняшник і цукрові буряки. За виробництвом цих культур Україна тривалий час посідала провідне місце в Європі і входила до числа світових лідерів. Однак зменшення попиту на український цукор спричинило різке скорочення посівних площ і зборів цукрового буряка. Натомість площі під соняшником різко зросли — до 70% посівних площ усіх технічних культур; Україна разом з Аргентиною очолює список виробників цієїцінної культури у світі (річний збір на рівні 3 — 3,5 млн т).
1. Цукрові буряки вибагливі до тепла, світла і вологи, потребують родючих ґрунтів, а тому основними регіонами їх вирощування є лісостеп і північ степової зони.
2. Найкращі умови для вирощування соняшнику — у степовій та на півдні лісостепової зони.
3. Крім нього, важливими олійними культурами є ріпак (Полісся і лісостеп), соя, рицина, льон-кучерявець (степ).
4. Головна волокниста культура в Україні — льон-довгунець. Основні його посіви знаходяться на Поліссі та у Передкарпатті, де переважає нежарке і вологе літо. Ця культура значною мірою замінила коноплі — традиційну волокнисту культуру в Україні: площі останньої різко скоротилися у другій половині XX ст. Зараз невеликі площі конопель є у Придністров'ї та в Миколаївській і Одеській областях, де їх вирощують переважно для насіння (з нього виробляють олію). В останні роки у південних регіонах України відновлено вирощування бавовнику, посіви якого займали значні площі на початку минулого століття.
5. В Україні вирощують і заготовляють багато лікарських та ефіроолійних рослин (близько 100). Культивують валеріану лікарську, кмин, хрін, шавлію лікарську, лаванду, м'яту перцеву, фенхель, беладону лікарську тощо.
Ефіроолійні культури практикують на півдні степової зони, найбільше — у Криму.
6. Із технічних культур в Україні вирощують також хміль (на Поліссі, найбільше в Житомирській області), який використовують, головним чином, у пивоварній промисловості, та тютюн (південь лісостепу і степ), що є сировиною для виробництва цигарок.
ІІІ. КАРТОПЛЯРСТВО ТА ОВОЧІВНИЦТВО.
Важливе значення в рослинництві має картоплярство та овочівництво. Картоплю вирощують на всій території України, але найвища її врожайність — на Поліссі та в Лісостепу. Овочівництво розвинене скрізь, найбільше посівів — у господарствах лісостепової і степової зон. На півночі та в центральних районах країни переважають такі овочеві культури, як капуста, морква, столові буряки, огірки, на півдні — помідори, перець, баклажани, цибуля. Значні площі в Україні займають баштанні культури: гарбузи, кавуни, дині, кабачки, патисони, які є цінними продуктами харчування. Основні їх площі знаходяться у степовій зоні.
Мал. Технічні культури. Картопля й овоче-баштанні культури
ІV. ВИРОЩУВАННЯ КОРМОВИХ КУЛЬТУР.
Понад третину посівних площ країни займають кормові культури. Серед них найвища частка одно- і багаторічних трав, кукурудзи; вирощують також кормові коренеплоди.
V. САДІВНИЦТВО І ВИНОГРАДАРСТВО.
Завдяки м'якому клімату та наявності родючих ґрунтів Україна має значні площі садів.Зерняткові породи дерев (яблука, груші) найкраще плодоносять у лісостепу та на Поліссі, а кісточкові (вишня, черешня, слива, абрикос, алича та ін.) — у степу. На всій території України поширені ягідники, в яких ростуть смородина, порічки, малина, аґрус та ін. У південній та центральній частинах степу, у передгір'ях Криму та на Закарпатті розвинуте виноградарство.
Д/з. Опрацювати параграф 14
|