Біологія і географія

Меню сайта
Пошук
***
Леонтьєва Валентина Олександрівна - «На Урок» Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.
Корисні сайти
  • biology.org.ua
  • Инфоурок
  • Открытый урок
  • Освітній портал Супер-урок
  • Шкільне життя
  • Нова школа
  • Учительский журнал
  • Сайт оош№1 г.Славянска
  • Сайт учителя физики и астрономии Головачева А.Н.
  • _

    Сільське господарство України. Рослинництво.

    Україна має давні сільськогосподарські традиції. Осіле землеробство на її території виникло ще в V–ІV тисячоліттях до н. е. Наприкінці ХІХ ст. Україна постачала в Європу значну кількість сільськогосподарської продукції. І в наш час сільське господарствоналежить до важливих галузей міжнародної спеціалізації нашої держави. В Україні рослинництво суттєво переважає тваринництво за вартістю продукції — 70% проти 30%. Рослинництво охоплює вирощування зернових, технічних, кормових культур, картоплярство, овочівництво, садівництво і ягідництво, виноградарство. Основними видами діяльності у тваринництві є скотарство, свинарство, птахівництво, вівчарство, конярство, бджільництво.

    Загалом рослинництво України представлено зерновим, олійним і цукробуряковим напрямами. Доволі розвинене картоплярство та овочівництво. У посівних площах суттєво переважають зернові культури.

    І. ЗЕРНОВЕ ГОСПОДАРСТВО. 

    Основною галуззю землеробства є зернове господарство — вирощування:

     - продовольчих хлібних (пшениця, жито),

     - круп'яних (гречка, рис, просо),

     - фуражних (ячмінь, овес, кукурудза),

     - зернобобових (горох, квасоля) культур.

    1. Найважливіша зернова культура — пшениця (займає 2/5 площ зернових культур), потребує родючих грунтів. 

    Озима пшениця - переважно у лісостеповій та степовій зонах.

    На сході цих зон, де взимку переважно малий сніговий покрив, переважають посіви ярої пшениці.

    2. Жита найбільше вирощують на Поліссі та у Передкарпатті, де зволоження надмірне, ґрунти не дуже родючі. Жито дає нижчі врожаї, ніж інші зернові, однак воно є цінною продовольчою культурою.

    3. Ячмінь вирощують всюди, але найбільше у південних районах.

    4. Найбільші площі посі­вів кукурудзи є в північній і центральній частинах Степу, на півдні Лісостепу, де вона дає найвищі врожаї. 

    5. Овес вирощують, в основному, у північній та західній частинах України.

    Площі ярого ячменю і вівса зростають у ті роки, коли ними навесні пересівають озимі культури, знищені під час суворих зим (сильні морози, відсутність снігового покриву).

    6. Із-за посухостійкості просо росте переважно у степу, а рис (вологолюбний) — лише на поливних степових землях. 

    7. Гречку вирощують у лісостепових та поліських регіонах через її вибагливість до вологи. Посівні площі під нею досить значні.

    8. Зернобобові (горох, квасолю, кормовий люпин, вику) вирощують у лісостепу та на Поліссі.

    За рівнем виробництва зерна Україна в минулому посідала одне з провідних місць у світі — річні обсяги збору сягали 50 млн. т і більше. У 90-х рр. XX ст. вони скоротилися удвічі, і лише у 2004 та 2008 рр. було зібрано рекордний за час незалежності урожай (близько 42 млн т зерна). Україна прагне увійти до числа провідних експортерів зерна.

     

    Мал. Посівні площі. Зернові культури

    ІІ. ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИ. 

    Технічні культури є сировиною для промисловості, їх поділяють на:

      - волокнисті — льон-довгунець, бавовник, коноплі;

      - олійні — соняшник, льон-кучерявець, ріпак, соя;

      - ефіроолійні — кмин, м'ята, троянда;

      - цукроносні — цукрові буряки.

    Найбільші площі серед технічних культур в Україні займають соняш­ник і цукрові буряки. За виробництвом цих культур Україна тривалий час посідала провідне місце в Європі і входила до числа світових ліде­рів. Однак зменшення попиту на український цукор спричинило різке скорочення посівних площ і зборів цукрового буряка. Натомість площі під соняшником різко зросли — до 70% посівних площ усіх технічних культур; Україна разом з Аргентиною очолює список виробників цієїцінної культури у світі (річний збір на рівні 3 — 3,5 млн т).

    1. Цукрові буряки вибагливі до тепла, світла і вологи, потребують родючих ґрунтів, а тому основними регіонами їх вирощування є лісостеп і північ степової зони.

    2. Найкращі умови для вирощування соняшнику — у степовій та на півдні лісостепової зони.

    3. Крім нього, важливими олійними культурами є ріпак (Полісся і лісостеп), соя, рицина, льон-кучерявець (степ).

    4. Головна волокниста культура в Україні — льон-довгунецьОсновні його посіви знаходяться на Поліссі та у Передкарпатті, де переважає нежарке і вологе літо. Ця культура значною мірою замінила коноплі — традиційну волокнисту культуру в Україні: площі останньої різко ско­ротилися у другій половині XX ст. Зараз невеликі площі конопель є у Придністров'ї та в Миколаївській і Одеській областях, де їх вирощують переважно для насіння (з нього виробляють олію). В останні роки у південних регіонах України відновлено вирощування бавовнику, посіви якого займали значні площі на початку минулого століття.

    5. В Україні вирощують і заготовляють багато лікарських та ефіроолійних рослин (близько 100). Культивують валеріану лікарську, кмин, хрін, шавлію лікарську, лаванду, м'яту перцеву, фенхель, беладону лікарську тощо.

    Ефіроолійні культури практикують на півдні степової зони, найбільше — у Криму.

    6. Із технічних культур в Україні вирощують також хміль (на Поліссі, найбільше в Житомирській області), який використовують, головним чином, у пивоварній промисловості, та тютюн (південь лісостепу і степ), що є сировиною для виробництва цигарок.

     

    ІІІ. КАРТОПЛЯРСТВО ТА ОВОЧІВНИЦТВО. 

    Важливе значення в рослинництві має картоплярство та овочівництво. Картоплю вирощують на всій території України, але найвища її врожайність — на Поліссі та в Лісостепу. Овочівництво розвинене скрізь, найбільше посівів — у господарствах лісостепової і степової зон. На півночі та в центральних районах країни переважають такі овочеві культури, як капуста, морква, столові буряки, огірки, на півдні — помідори, перець, баклажани, цибуля. Значні площі в Україні займають баштанні культури: гарбузи, кавуни, дині, кабачки, патисони, які є цінними продуктами харчування. Основні їх площі знаходяться у степовій зоні.

     

    Мал. Технічні культури. Картопля й овоче-баштанні культури

    ІV. ВИРОЩУВАННЯ КОРМОВИХ КУЛЬТУР. 

    Понад третину посівних площ країни займають кормові культури. Серед них найвища частка одно- і багаторічних трав, кукурудзи; виро­щують також кормові коренеплоди.

    V. САДІВНИЦТВО І ВИНОГРАДАРСТВО. 

    Завдяки м'якому клімату та наявності родючих ґрунтів Україна має значні площі садів.Зерняткові породи дерев (яблука, груші) найкраще плодоносять у лісостепу та на Поліссі, а кісточкові (вишня, черешня, слива, абрикос, алича та ін.) — у степу. На всій території України поширені ягідники, в яких ростуть смородина, порічки, малина, аґрус та ін. У південній та центральній частинах степу, у передгір'ях Криму та на Закарпатті розвинуте виноградарство.

    Д/з. Опрацювати параграф 14

    Категория: 9 клас | Добавил: valentina (09.12.2017)
    Просмотров: 811 | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Вхід на сайт
    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Copyright MyCorp © 2024
    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz