≈ 2 % сухої маси тварин ( у клітинах печінки та м’язів – до 5 %) ⇒ отримують з їжі
≈60–90 % у - у рослин (плоди, бульби) ⇒ утворюються в результаті фотосинтезу
І. Моносахариди - 1 молекула → солодкі, гідрофільні, кристалізуються
- тріози (3С)
- тетрози (4С)
- пентози (5С)
1. рибоза та 2. дезоксирибоза ( у складі РНК та ДНК)
- гексози (6С): → С6Н12О6
1. галактоза
2. фруктоза ( найсолодша!!) - у складі фруктів, меду
3. глюкоза ( виноградний цукор) - основний мономер складних вуглеводів.
фунцкції ⇒ енергетична!!! ( 1г - 17,6 кДж)
ІІ. Олігосахариди - 2-10 молекул ( глікозидні зв'зки)
- дисахариди (2 молекули) → солодкі, гідрофільні, кристалізуються
1. сахароза ( буряковий або тростинний цукор) → глюкоза + фруктоза
- в кондитерській промисловості
2. лактоза (молочний цукор) → глюкоза + галактоза
- джерело енергії для немовлят
3. мальтоза (солодовий цукор)→ глюкоза + глюкоза
- в ячмені ⇒ виробництво квасу, пива
ІІІ. Полісахариди - сотні молекул (глікозидні зв'зки) → несолодкі, гідрофобні, не кристалізуються, ослизнюються ( при високих to)
фунцкції:
- резервна:
1. крохмаль → у рослин
2. глікоген → у тварин, грибів
- структурна:
3. целюлоза → клітинна стінка рослин
4. хітин ( містить N) → клітинна стінка грибів, екзоскелет членистоногих ( раки, павуки, комахи)
5. муреїн → клітинна стінка бактерій
- захисна:
6. муцин → у складі травних соків
4. гепарин → інгібітор зсідання крові
5. пектини → поглинають і видаляють радіонуклеїди
Д/З: § 6 (Соболь В.І.), т/з 5,6, відео на сайті!!!