Тема №4. Білки.
План
1. Що таке білки? Мономери.
2. Типи білків за складом.
3. Замінні і незамінні амінокислоти? Будова амінокислоти.
4. Рівні організації білкових молекул. Зв'язки на кожному рівні.
5. Властивості білків: денатурація, ренатурація, деструкція? Умови?
6. Функції білків (з прикладами)
Білки - високомолекулярні біополімери, мономерами яких є амінокислоти.
амінокислоти (20 основних):
- замінні - синтизуються в організмі
- незамінні - тільки з їжею
Повноційні білки - білки, які містять всі незамінні амінокислоти
Амінокислота: ( l = 0,35 нм; m= 100 а.о.м.)
- аміногрупа - NH2 ( лужні властивості)
- карбоксильна група - COOH (кислотні властивості)
- R - радикал
Іл. Загальна структурна формула амінокислоти
Пептидний зв'язок - зв'язок між залишками аміногрупи однієї амінокислоти та карбоксильної групи іншої.
Іл. Схема утворення пептидного зв'язку
Білки → поліпептиди (>100 амінокислот)
1. Прості → протеїни - тільки з амінокислот
2. Складні → протеїди - амінокислоти + Fe, S, P, Zn, Cu, вуглеводи, ліпіди
Білки формою:
І. Фібрилярні - паралельні міцно з'єднані ланцюги.
- гідрофобні!!! (кератин, колаген, осеїн)
ІІ. Глобулярні → компактні глобули
структури:
1. первинна → поліпептидний ланцюг (пептидний зв'язок)
2. вторинна → спіраль (водневий)
3. третина → глобула - "кулька" (дисульфідні)
4. четвертина → декілька глобул → гемоглобін і хлорофіл з 4 глобул
Іл. Рівні просторової організації білкових молекул: 1 - первинний; 2 - вторинний; 3 - третинний; 4 - четвертинний
властивості:
1. Денатурація - розкручування молекули білка до первинної структури
2. Ренатурація - зворотній процес ↑
3. Деструкція - руйнування первинної структури білка
функції білків:
1. Структурна (будівельна) - до складу клітин
- кератин → волося, нігті
- осеїн → кістки
- колаген → шкіра
2. Скоротлива (рухова) - забезпечує рух м'язів (актин и міозин), джгутиків, війок (тубулін)
3. Транспортна - переносять О2 и СО2 (гемоглобін, гемоціанін)
4. Захисна → імунітет (антитіла, інтерферон), зсідання крові (тромбін, фібрин)
5. Регуляторна → гормони (інсулін, глюкагон, соматотопін)
6. Резервна (живильна) → в молоці (казеїн), яйце (альбумін), в насінні рослин
7. Сигнальна → білки мембрани, родопсин
8. Енергетична → 1г - 17,6 кДж енергії (не основна)
9. Каталітична → прискорюють реакції (ферменти)
РЕЗУЛЬТАТ
Оцінка
|
Завдання для самоконтролю
|
1-6
|
1. Що таке білки? 2. Що таке амінокислоти? 3. Назвіть структурні рівні організації білків 4. Що таке денатурація і ренатурація? 5. Назвіть зв'язки, що стабілізують структуру білків. 6. Назвіть основні функції білків.
|
7-9
|
7. Які особливості будови білків? 8. Якою є структурна організація білків? 9. Яка роль білків у життєдіяльності організмів?
|
10-12
|
10. Від чого залежить нескінченна різноманітність білків?
|
Д/З: § 18 (Андерсон О.А.), т/з 1-4, подивитися відео на сайті
|