Вітаміни(від лат. vitae — життя та amin — амін) — біологічно активні речовини різної хімічної природи, необхідні в невеликих кількостях для нормального обміну речовин і життєдіяльності живих організмів. Вітаміни не виконують в організмі ані енергетичної, ані структурної функції, але є необхідними для обміну речовин і перетворення енергії. Існування і значення вітамінів для життя наприкінці минулого століття встановив М. І. Лунін (1881). Пізніше польський хімік К. Функ (1912) назвав речовину, що виділили з висівок, «вітаміном», оскільки її молекула містила аміногрупу. Ця назва збережена до цього часу, хоча Нітроген є не в усіх вітамінах. У 1913 р. американський біохімік Е. В. Макколлум запропонував називати вітаміни літерами латинської абетки. Нідерландський лікар К. Ейкман довів, що захворювання бері-бері спричиняє нестача важливих для організму речовин. Нині відомо близько 50 вітамінів, що їх вивчає наука вітамінологія.
Вітаміни (50)- біологічно активні речовини, необхідні в невеликих кількостях для обміну речовин
- у складі ферментів!! вітамінологія - наука
ХІХ - М.І.Лунін → довів існування 1923 р. - К Функ→ "вітаміни"порушення:
Гіповітаміноз - недостатня кількісь вітаміну
Авітаміноз - відсутність вітаміну
Гіпервітаміноз - надлишок вітаміну в організмі
групи:
1. Водорозчинні - С, гр.В2. Жиророзчинні - А, С, D, Е, К
Вітамін
Джерела надходження
Функції
Авітаміноз
І. Водорозчинні вітаміни
В1 (тіамін, антиневритний)
2мг/доб
Вівсяна крупа, бобові, чорний хліб, м'ясо, яйця, печінка
Участь в обміні вуглеводів. вплив на нервову систему
Бері-бері (ураження нервової системи)
В2(рибофлавін, вітамін росту)
1-2мг/доб
печінка, яйця, гриби, молочні продукти, зернові культури
Важлива роль у вуглеводному, білковому й жировому обміні
Запалення слизових оболонок, світлобоязнь
В3(РР, нікотинова кислота)
1 - 20мг/доб
крупи, бобові, гриби, дріжджі, м'ясо, печінка
забезпечує оптимальне протікання енергетичного обміну
Є антиоксидантом, регулює всі види обміну речовин, зсідання крові, регенерацію тканин, синтез колагену, підвищує проникність капілярів, стійкість до інфекцій
Цинга (запалення слизових оболонок, порушення синтезу білків)
ІІ. Жиророзчинні вітаміни
А (ретинол)
1мг/доб
Яйця, масло, печінка, ікра
каротин: морква, шпинат, червоний перець, гарбуз
Антиоксидант, регулює процеси зроговіння, бере участь у синтезі родопсину, підтримка імунітету й протипухлинного захисту організму
Куряча сліпота (порушення зору),
дерматити
D (кальциферол, антирахітний)
25мг/доб
Риб'ячий жир, яйця, печінка, масло
синтез під дією УФ-променів
Участь у регуляції обміну кальцію та фосфору
Рахіт (порушення розвитку кісток),
остеопороз
Е (токоферол, антистерильний)
10мг/доб
Олії, зелень, яйця
Забезпечує розмноження, впливає на стан кровоносних судин, антиоксидантний вплив
Тести:1. Який із наведених вітамінів синтезується в організмі людини? А) А Б) D B) E Г) К Д) С2. Щоб отримати вітаміни А і Е, потрібно А) з’їсти огірок Б) з’їсти моркву зі сметаною В) випити банановий нектар Г) випити рослинну олію Д) з’їсти ядра соняшникового насіння3. За нестачі колагену в сполучній тканині спостерігається А) погіршення зору Б) ламкість кровоносних судин В) порушення реакцій карбоксилювання Г) брак Кальцію в кістках Д) порушення структури нервової тканини4. Увідповідніть проблеми, спричинені нестачею вітамінів та буквені позначення. 1. кровотечі 2. остеопороз, рахіт 3. порушення зору 4. цинга А) С Б) А В) D Г) К Д) B1Дайте відповіді на запитання:1. Що таке вітаміни? 2. Назвіть декілька особливостей вітамінів. 3. Що таке водорозчинні вітаміни? 4. Наведіть приклади водорозчинних вітамінів. 5. Що таке жиророзчинні вітаміни? 6. Назвіть жиророзчинні вітаміни. 7. Які особливості вітамінів визначають їхнє значення? 8. Які особливості й значення водорозчинних вітамінів? 9. Яке значення жиророзчинних вітамінів?
Д/з: т/з №7, § 26 (Соболь) або § 21 (Андерсон), відео на сайті!!!