ІІ. Мінеральні солі - необхідні організму в невеликих кількостях
залізо → в складі крові;
кальцій→ компонент кісток, зсідання крові;
йод- компонент гормонів щитовидної залози...
ІІІ. Вітаміни - біологічно активні речовини, що необхідні для утворення ферментів
1881 р. - В.І. Лунін(рос.)
порушення:
Гіповітаміноз - недостатня кількісь вітаміну
Авітаміноз - відсутність вітаміну
Гіпервітаміноз - надлишок вітаміну в організмі
Вітамін
Джерела надходження
Функції
Авітаміноз
І. Водорозчинні вітаміни
В1 (тіамін)
1-2мг/доб
Вівсяна крупа, бобові, чорний хліб, яйця, печінка
Участь в обміні вуглеводів
Бері-бері (ураження нервової системи)
С (аскорбінова
кислота)
50-100 мг/доб
Чорна смородина, шипшина, лимон
У складі ферментів для загоєння ран, підвищення імунітету
Цинга (запалення слизових оболонок, порушення синтезу білків)
ІІ. Жиророзчинні вітаміни
А (ретинол)
1мг/доб
Риб'ячий жир, ікра, яйця, масло
каротин: морква, шпинат, червоний перець
Впливає на ріст, опірність організму, обмін білків, зір
Куряча сліпота (порушення зору),
дерматити
D (кальциферол)
25мг/доб
Риб'ячий жир, яйця, печінка, масло
синтез під дією УФ-променів
Участь у регуляції обміну кальцію та фосфору
Рахіт (порушення розвитку кісток)
Е (токоферол)
10мг/доб
Олії, зелень, яйця
Забезпечує розмноження, впливає на стан кровоносних судин
Дистрофія м'язів, безпліддя
К (філохенон)
2мг/доб
Салат, цвітна капуста, кабачки, печінка
Необхідний для зсідання крові
Кровотечі
Отже, вітаміни - біологічно активні речовини, необхідні в невеликій кількості для обміну речовин й енергії, а також для фізіологічних функцій організмів.