Тема №3. Раціональне харчування.
ХІ ст. - Авіцена (араб.лікар) → принципи раціонального харчування
Раціональне харчування - фізіологічно повноцінне збалансоване харчування.
принципи:
1. Збалансоване харчування:
а) енергетичний баланс → енергетична цінність їжі = енергетичним витратам
б) оптимальне співвідношення→ білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних солей, води (добова доза!)
Різноманітна їжа!!!
2. Режим харчування ⇒ min 4 разове
- сніданок - 25-30%
- обід - 40- 45%
- підвечірок - 10-15%
- вечеря - 20%
3. Якість їжі ⇒ їжа свіжа, смачна, нешкідлива (без токсинів, добавок, збудників хвороб)
|
порушення |
|
недостатнє |
харчування |
надлишкове |
|
наслідки |
|
- затримка росту і розвитку |
|
- увеличение токсинов (нагрузка на печень) |
- зниження імунітету |
|
- ожиріння → розвиток цук. діабету, гіпертонії |
- дистрофія - зниження м'язової маси
|
|
зменшення життя на 10-15 років
|
Харчові розлади:
1. Анорексія - відмова від їжі, відраза до їжі, різке критичне зниження ваги.
2. Булімія - підвищене почуття голоду, надмірне переїдання, примусове очищення шлунка (блювання, проносні)
Проект на тему " Раціональне харчування"
Мета: ознайомитися з принципами раціонального харчування, наслідками недостатнього та надмірного харчування.
План.
1. Що таке раціональне харчування?
2. Принципи раціонального харчування.
3.Наслідки недостатнього та надмірного харчування.
4. Харчові розлади.
Висновок: значення раціонального харчування (коротко)
Вимоги до проекту:
- Мінімум тексту при максимумі інформації (короткий виклад матеріалу своїми словами!!!)
- На слайді не більше 2-3 речень. Текст → розмір 24.
- Використання опорних конспектів, схем, таблиць вітається.
- Обов'язкова умова → малюнки, фото !!!
- На початку роботи обов'язковий титульний лист з зазначенням теми, мети проекту та автора роботи:
Роботу виконав:
учень 8-А класу
Іванов Андрій
- У кінці роботи висновок і список джерел інформації (книги, журнали, посилання на сайти)
Успіхів вам!!!
Д/З: §7, т/з №3, повт.1,2, виконати проект
|