Тема №6. Сенсорні системи нюху та смаку.
Значення: тестування повітря та їжі, формування апетиту, вплив на настрій, самопочуття → аромотерапія.
1. Нюхова сенсорна система:
Молекули речовини («ключики») ⇒ носова порожнина є хеморецептори + слиз («замочки») ⇒нервовий імпульс ⇒ скроневі долі мозку
Людина сприймає 3 000 запахів.
Поріг чутливості – 500 млн. молекул/1м3 повітря
1й запах - материнське молоко на 6й день
Класифікації запахів ⇒ 1. Квітковий.
2. Фруктовий.
1. Приємні. 3. Гнилосний.
2. Нейтральні. 4. Пряний.
3. Неприємні. 5. Горілий.
6. Смоляний.
2. Cенсорна система смаку:
Молекули речовини ⇒ ротова порожнина є хеморецептори у смакових бруньках щік та язика ⇒нервовий імпульс ⇒ скроневі долі мозку
Сприйняття смаку:
- Солодкий – 0,5 кінчик язика
- Солоний – 0,25 кінчик, краї
- Гіркий – 0,02 корінь
- Кислий – 0,01 краї
Д/З: §46, т/з 6, повторити т/з 1-5 (підготуватися до контрольної роботи)
|