Тема №7. Травлення в кишечнику.
І. Тонкий кишечник ≈ 5-6 м
відділи:
1. Дванадцятипала кишка - відкриваються протоки:
- підшлункової залози → підшлунковий сік ( ферменти: амілаза, трипсин, ліпаза)
- печінки → жовч (≈ 1,5 літ/доб) - емульгація жирів на краплі;
активує ферменти, знешкоджує бактерії; стимулює моторику шлунка...
2. Порожниста → кишковий сік (≈ 2 літ/доб)
3. Клубова
функції:
1. Травлення ( 6-7 год.)
а) порожнисте - змішування їжі з травними соками, розщеплення на дрібні частинки
б) пристіночне (мебранне) - між мікроскопічними ворсинками ( 1см2 - 2500 шт)
2. Всмоктування - амінокислоти, глюкоза → до крові;
гліцерин та жирні кислоти → до лімфи
ІІ. Товстий кишечник ≈ 1,5-2 м; не має мікроворсинок
відділи:
1. Сліпа кишка → з відростком ( апендикс)
2. Ободова
3. Сигмоподібна
4. Пряма
Функції:
1. Всмоктування води.
2. Мікроорганізми: - розщеплення клітковини; синтез вітамінів ( В,К...)
3. Формування калових мас.
4. Дефекація - рефлекторне випорожнення ( за участю діафрагми, м'язів живота)
центр → спинний мозок
Д/З: § 11, т/з 6-7
|