Тема №6. Травлення в шлунку
Шлунок ( ≈ 2 літ./доб.) - розширена частина шлун.-кишкового тракту
частини:
1. Верхня → дрібні залози ( в 1 мм2 - 100 шт) → шлунковий сік ( ≈ 0,5- 2 л/доб)
2. Нижня → - розщеплення їжі (t≈ +36-370C; кисле середовище)
- часткове всмоктування: Н2О, алкоголь, мін.солі, глюкоза, ліки
!!! між шлунком і 12-палою кишкою → пілоричний сфінкер
Склад шлункового соку:
1. Вода.
2. Соляна (хлоридна) кислота ⇒ активує ферменти;
набухання білків; вбиває бактерії; стимулює моторику
3. Ферменти: пепсин ( розщеплення білків до амінокислот) + ліпаза (жири молока)
4. Муцин - слиз (захист стінок шлунка)
Регуляція соковиділення:
1. Рефлекторне: - безумовне (їжа в роті)
- умовне ( вид, запах їжі)
2. Гуморальне: гормони шлунка
Захворювання:
1. Гастрит - запалення слизової оболонки шлунка.
2. Виразка - порушення її цілосності.
причини: 1. Порушення режиму харчування.
2. Інфекції.
3. Неякісна їжа.
4. Нервове напруження.
Д\З: § 10, т/з 4-6
|