Тема №8. Захворювання органів травлення.
І. Запалення:
1. Гастрит- запалення слизової оболонки шлунка.
2. Гепатит - ........ печінки.
3. Холецистит - .... жовчного міхура
4. Панкреатит - .... підшлункової залози.
5. Ентероколит - ....тонкого кишечника.
6. Коліт - ...товстого кишечника.
7. Апендицит - .... апендикса.
ІІ. Інфекції:
А) бактеріальні:
1. Сальмонельоз - харчове отруєння
сальмонела в молоці, яйця, м'ясо
2. Ботулізм - харчове отруєння
палочка ботулізма в консервах, рибі
3. Холера - важкий розлад
холерний вібріон у воді
4. Дизентерія - діарея з кров'ю
дизентерійна паличка у воді або контактним шляхом
Б) вірусні:
1. Кишковий грип - ротавірусна інфекція ( контактно)
2. Захворювання Боткіна - вірусний гепатит А ( жовтуха) → жовті очі, шкіра, висока t0
ІІІ. Гельментози (глистяні) - слабкість, анемія, головний біль, зниження апетиту, стомлюваність ...
- аскарида, гострики, трихінели (круглі черв'яки)
- сисуни, ціп'яки, ехінокок ... (плоскі черви)
IV. Харчові розлади поведінки:
1. Анорексія - критичне зниження маси тіла (відраза до їжі ...)
2. Булімія - патологічне відчуття голоду, примусова блювота ...
Причини захворювань:
1. Порушення режиму харчування.
2. Інфекції.
3. Шкідлива і неякісна їжа.
4. Нервове напруження.
5. Куріння, алкоголь
Профілактика:
1. Мити руки з милом.
2. Дотримання правил приготування та зберігання їжі.
3. Мити овочі і фрукти.
4. Раціональне харчування.
5. Уникати шкідливих звичок, стресів.
Д/З: § 12, т/з 5-8
|